Van saai naar stralend: leerlingen pimpen stroomhuisje

Havo 4 Project van Rembrandt SDG 11. Duurzame steden en gemeenschappen SDG 9 Industrie, innovatie en infrastructuur Praktijkgericht leren

Wist je dat er de komende jaren in Veenendaal ongeveer 150 nieuwe transformatorhuisjes worden geplaatst? Niet bepaald een aanwinst voor het straatbeeld. Daarom onderzoeken wij, leerlingen van het Rembrandt College, samen met de gemeente hoe we daar iets moois van kunnen maken.

Ons project

Ons huisje staat bij de hockeyclub, aan de rand van het sportterrein. Het ligt naast een veelgebruikt wandelpad waar elke dag sporters, wandelaars en buurtbewoners langskomen. De omgeving is groen en sportief. Alleen dat grijze huisje past totaal niet in de omgeving. 

Op dit moment is het transformatorhuisje een grijs, saai betonnen blok. Ons doel is om dit gebouw te veranderen in iets dat juist wél bij de omgeving past. Op een creatieve en milieuvriendelijke manier.

De buurt betrekken

We zijn gaan rondvragen in de wijk wat bewoners graag zouden zien op het huisje. Alles kwam aan bod, van de kleur en stijl tot welke sporten mensen beoefenden. Samen met de resultaten uit de enquête kwam het erop neer dat het ontwerp realistisch moest zijn, bijvoorbeeld met dieren of bloemen, in groene kleuren en iets sportiefs mocht niet ontbreken. Vooral balsporten werden vaak genoemd.

11: Duurzame steden en gemeenschappen

Hoe maken we Veenendaal inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam

Naar de tekentafel

We gingen aan de slag met een ontwerp dat wel helemaal bij deze plek past. In een realistische stijl, met natuurlijke kleuren als groen, bruin en zachte grijstinten. Hierdoor lijkt het huisje op te gaan in de omgeving. Door slim gebruik van perspectief en diepte ontstaat een optische illusie, waardoor het lijkt alsof het huisje een doorkijkje biedt naar een ander stukje natuur.

“Het is geen schreeuwerig kunstwerk, maar een subtiele eyecatcher die opgaat in de omgeving.”

Waarom zijn er extra transformatorhuisjes nodig?

Door de opkomst van elektrische auto’s, warmtepompen en andere apparaten is er meer stroom nodig. Daar zijn extra transformatorhuisjes voor nodig. Maar ja, die nemen ruimte in en passen niet echt in het straatbeeld. Daarom wil de gemeente ze beter laten opgaan in de omgeving. Dit project is daar een goed voorbeeld van.

Samenwerking

Aan deze pagina werkten onderstaande partners mee

Delen is lief!

We vinden het leuk als je deze pagina deelt met je netwerk!

Vorig artikel Volgend artikel