Zeg nee tegen fast fashion

Project van Rembrandt Havo 4 Praktijkgericht leren SDG 12. Verantwoorde consumptie en productie SDG 13 Klimaatactie

Wij, Nienke, Mara, Jill en Lotte, zijn voor ons project in de wereld van fast fashion gedoken. Fast fashion is een wereldwijd probleem, daarom wilden we hiermee aan de slag gaan. Voor ons begint het allemaal met een stukje bewustwording. Want wat weten mensen eigenlijk van de impact van de fast fashion industrie en wat doen ze er vervolgens mee?

Wat we ontdekten

We spraken mensen over hun koopgedrag en vergeleken de antwoorden. Wat ons opviel? Iedereen let op de prijs en kwaliteit bij het kopen van kleding, maar bijna niemand op duurzaamheid. Duurzame kleding is vaak duurder. Vooral voor jongeren, die druk voelen om mee te gaan met trends, is fast fashion een makkelijke (en goedkope) uitkomst.

“Mensen weten wel iets over de slechte arbeidsomstandigheden in productielanden, maar staan daar tijdens het shoppen nauwelijks bij stil.”

12: Verantwoorde consumptie en productie

Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen

De harde feiten

Bewustwording is een must dus doken wij verder in de wereld achter fast fashion. We deden uitgebreid research naar de slechte omstandigheden en de impact. Fast fashion heeft een grote impact op zowel mens als milieu. De arbeidsomstandigheden van fast fashion zijn slecht, met lage lonen, lange en zware werkdagen en onveilige werkomstandigheden. Ook zorgt het voor een enorme productie van goedkope kleding die zorgt voor milieuvervuiling en verspilling, omdat mensen het vaak na een paar keer dragen al weggooien. Onze bevindingen hebben we gebundeld in een poster.

Wat kun jij doen?

Misschien denk jij dat één persoon geen verschil kan maken of dat het veel moeite kost. Maar er zijn makkelijke, haalbare tips die ook jij kunt volgen:

1.         Koop minder kleding

Vraag jezelf af of je iets écht nodig hebt. Minder kopen is effectiever dan alleen overstappen naar duurzame merken.

Tip: Koop tweedehands kleding via de kringloop of apps zoals Vinted. Goed voor je portemonnee én het milieu.

2.         Zorg goed voor je kleding

Je kunt kleine reparaties zelf (leren) uitvoeren. Een klein scheurtje of een missende knoop hoeft geen reden te zijn om iets weg te gooien.

3.         Plan een ‘no buy month’

Een maand lang niets nieuws kopen? Klinkt lastig, maar het helpt om creatiever om te gaan met de kleding die je al hebt.

Tip: Hang mooie kledingstukken in het zicht. Wat je ziet, draag je vaker.

 4.        Zeg nee tegen impulsieve sale-aankopen

Sale klinkt natuurlijk hartstikke aantrekkelijk, maar zou je het ook halen als het de volle prijs kostte, of verspil je alsnog geld aan iets wat je alleen koopt omdat het in de sale is?

Tip: Stel een budget vast voor jezelf. Door een maandbudget in te stellen, kies je je kleding bewuster. Kopen mag, maar denk er goed over na. Zit het wel lekker? Past het goed? Vind je het een leuke kleur? Koop dingen die aan jouw eisen voldoen.

5.        Doneer je kleding bewust

Gooi je kleding niet zomaar in een H&M-inleverbak. Breng je oude kleding naar plekken waar het goed terechtkomt: de kringloop, kledingbank of asielzoekerscentra.

Samen maken we het verschil

We hopen dat onze informatie je aan het denken zet en inspireert om betere en bewustere keuzes te maken. Samen kunnen we zorgen voor een eerlijke en duurzame modewereld.

Samenwerking

Aan deze pagina werkten onderstaande partners mee

Delen is lief!

We vinden het leuk als je deze pagina deelt met je netwerk!

Vorig artikel Volgend artikel