De komende jaren plaatst Stedin ongeveer 150 nieuwe transformatorhuisjes in Veenendaal. Niet heel spannend, maar vaak ziet het er niet heel mooi uit. Daarom onderzoekt de gemeente samen met ons, leerlingen van het Rembrandt College, hoe we deze huisjes kunnen opfleuren.
Ons huisje staat op het plein van de Rehobothschool. Extra leuk: de school bestaat dit jaar 75 jaar!
We konden niet zomaar met spuitbussen naar het energiehuisje gaan. Er ging een heel proces aan vooraf. We begonnen bij de gemeente. Daar kregen we uitleg over hoe het proces werkt, waar we rekening mee moeten houden en wat de regels en eisen zijn. Daarna gingen we om de tafel met de artiesten van Straatkapers, met wie we het huisje gaan opknappen.
Voor we konden gaan ontwerpen, moesten we de straat op. Wat willen de mensen uit de buurt eigenlijk zien? In groepjes trokken we de wijk in. Ook hielden we een online enquête. Zo kregen we een goed beeld van wat er terug moest komen in het ontwerp.
Samen met Straatkapper analyseerden we de resultaten. Daarna konden we naar de tekentafel.
Hoe maken we Veenendaal inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam
De gebouwde omgeving veroorzaakt momenteel circa 40 procent van de CO2-uitstoot en dat heeft veel impact op de gezondheid van mens en dier. We willen grondstoffen daarom efficiënter inzetten; ook willen we tweederde van de energie besparen. Tegelijkertijd moeten onze steden beter tegen wateroverlast en hittestress kunnen. Want de klimaatverandering is er al.
Het belangrijkste was dat het ontwerp bij de school én bij de buurt zou passen. Met onze schetsen zijn de artiesten van Straatkapper aan de slag gegaan om tot een eindontwerp te komen. Deze moest vervolgens goedgekeurd worden door de gemeente voor we het ontwerp tot leven konden brengen.
We kozen twee SDG’s die goed bij ons project passen:
SDG 9: industrie, innovatie en infrastructuur.
Transformatorhuisjes zijn functioneel, maar ogen vaak saai. Door ze te versieren met graffiti, maken we de infrastructuur aantrekkelijker. Zo laten we zien dat techniek en kunst prima samen kunnen gaan.
SDG 11: duurzame steden en gemeenschappen.
Een wijk wordt aantrekkelijker met kleurrijke energiehuisjes. Door grauwe huisjes te veranderen in opvallende blikvangers, maken we de buurt leefbaarder.